aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

De temperaturen gaan weer oplopen en met de trainingen kleden wij ons nu luchtiger. De kans dat we door een teek gebeten kunnen worden neemt toe. Een tekenbeet kan heel vervelende gevolgen hebben. Daarom wat informatie over deze kleine maar vervelende spinachtige.

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. Tekenbeten kan je oplopen in een bosachtige omgeving met veel grassen, maar ook in de tuin. Hongerige teken klimmen omhoog langs de stengels van grassen, planten en struiken, totdat ze op een hoogte zitten waarbij ze gemakkelijk op een passerende gastheer kunnen overstappen. Teken zitten zelden in bomen. Een teek wandelt dan over je lichaam tot het een geschikte plek heeft gevonden om bloed op te zuigen, dit kan overal op je lichaam zijn. Favoriet zijn liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer ook je kleding.

In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20%) besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Hoe herken je Lyme: een rode kring rond de tekenbeet. Noteer dan ook de tijd en de plaats van de beet. Houd de beet 3 maanden in de gaten. Ga naar de huisarts als je twijfelt of als de kring verschijnt.

Wat te doen bij een beet.

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Neem een puntig pincet of tekenpen waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat je de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.

Tips.

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in je sokken. Dit is met hardlopen in de zomer lastig, inspecteer dan ook na de training jezelf en/of andere op teken.
  • Spuit je kleding in met een insectenwerend middel dat DEET bevat en smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat.

Heel veel info is te vinden op de tekenradar.

Gezonde en teekvrije trainingen gewenst!

 

Namens de technische commissie,

Els

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>