aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

Als je aan het mooiste van het Westland denkt kom je al snel bij tomaten, paprika’s, druiven en kassen. Deze ingrediënten waar dan ook aanwezig bij de Rijk Zwaanloop of wel Westlands mooiste.
Als voorbereiding op de ½ marathon van Amsterdam paste een 10 EM goed in het schema, voor de Dam tot Damloop had ik me niet ingeschreven en bij deze loop was inschrijven net voor de start mogelijk. Bovendien woont mijn zus in Hoek van Holland, vlak bij de startplaats ’s Gravenzande en had beloofd mee te fietsen, genoeg redenen om mee te doen.

Meedoen aan een niet eerder gelopen afstand en dan nog in een onbekende omgeving is toch wat spannender, maar ook een uitdaging. Na de inschrijving bij de plaatselijke middelbare school, op weg naar de startlocatie in het centrum van het dorp. Ik herkende wat looptoppers, die ook wel eens op de Z&Z wedstrijden aan de start staan, maar verder was alleen het paarse jasje van Joop, die in de verte met de fiets stond, een bekende factor. Nu maak je aan de start snel vrienden. Na het startsein liep ik dan al snel op met een meisje dat het zelfde tempo liep een ook voor de marathon aan het trainen was.

Bij het verlaten van het dorp waren de eerste kassen al in zicht en ook mijn familieleden. Mijn nichtje was meteen erg enthousiast en wilde al felgekleurde snoepjes voor extra energie geven, daar heb ik maar even mee gewacht om buikpijn te voorkomen.

Inmiddels was de zon doorgekomen en werd het zomers warm en erg benauwd. Mijn medeloopster had last van de warmte en bleef achter, maar genoeg lopers om te volgen. De weg gingen verder tussen de kassen, langs tomatenkwekerijen, paprika’s, chrysanten, ik weet nu precies wat er allemaal geteeld wordt in het Westland.

De route ging verder langs het Staelduinsebos, een heel mooi natuurgebied, maar ook de Waterweg komt inzicht, iets minder mooi, met alle industrie. Ook de temperatuur wordt wat minder aantrekkelijk. Geen wind, net of er een deken over je heen wordt gedaan. Gelukkig zijn er steeds drank- en sponsenposten. Joop zorgt dat er tussen door extra water is en moedig aan dit tempo te blijven volgen. Mijn zus maakt foto’s, mijn nichtje wil wat met me kletsen, maar dat blijft eenrichtingsverkeer, het is even zwaar.

Dan komen de kassen weer in zicht, de laatste 4 kilometer, over de dijk en dan richting het dorp. Een kleine versnelling is nog mogelijk. In 1.35.00 over de finish.
Heel tevreden, een prima loop en het is altijd mooi met familie als supporters te lopen.

Na de finish de gebruikelijke bananen, sinasappel en water natuurlijk: paprika’s!

Groeten,

Els

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>