aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

Op 8 mei stond deze loop in de gemeente Het Bildt in Friesland voor mij op de planning. Een dag eerder kwam ik vanuit Duitsland waar wij een midweekje waren geweest met gezin + oma’s, naar het hoge Noorden om mijn moeder weer thuis af te leveren en ach dan kan zo’n loop op mijn je geboortegrond ook nog wel even, toch?

De inschrijving was in Sint Jacobiparochie en de lopers, grotendeels lopers van het jubilerende SV Friesland, werden vervolgens met bussen vervoerd naar Oudebildtzijl, een ander dorp in het Bildt. Daar was de start op de langste straat van Nederland, de Oudebildtdijk. Deze dijk is in 1505 gebouwd, en daarmee werd het Bildt ingepolderd.

100 jaar later is er een nieuwe dijk gemaakt om het land verder te beschermen voor de Waddenzee (de Nieuwebildtdijk) en weer later nog een dijk, die nu functioneel het land beschermt tegen het wassende water.

De start was bij de kroeg en daar waren Afrikaanse trommelaars die voor een feestelijke stemming zorgden. Er was een start voor de 30 km, een halve m, een 10 EM, en een 10 km. Ik had besloten de 10 EM mee te doen en wilde mijzelf nog een beetje sparen voor de halve van Leiden volgende week. Je zou zeggen, de langste straat, dat is immer gerade aus, er kan niks mis gaan. En dat dacht ik dus ook…

 

slikwerkerOkee, de start in Oudebildtzijl, ik vertrok met een groepje vrouwen en zo om mij heen kijkend waren het mijn directe concurrenten. Er stond nl. wat op het spel: een beeldje van de “slikwerker’, het symbool van het Bildt, de slikwerker heeft het Bildt ingepolderd, met de schop en blote handen.

Elke winnaar binnen een categorie kreeg zo’n beeldje. Ik dacht, deze vrouwen kan ik hebben, ik ga er voor. De eerste 4,5 km liep ik vooraan, ik dacht het gaat goed! Miezerig weertje, houd ik ook van, en de wind in de rug. Die wind is wel belangrijk, want je kan hem beter niet tegen hebben. In mijn jeugd op het Bildt was ik dagelijks in gevecht met die wind, op de fiets naar school in Leeuwarden, je leek altijd wel wind tegen te hebben… Maar nu heerlijk in de rug en het ging lekker. Ik dacht ik ga voor het beeldje en er was 1 vrouw net achter mij. Ze kwam dichterbij maar ik had familie langs de kant staan, die mij luid aanmoedigden. Unieke situatie natuurlijk dus ga je toch een tandje er op doen. Maar de vrouw bleef bij mij en na 6 km was het er op en er over. Ik dacht volgen, blijven volgen. Als het gaatje niet groter wordt, pak ik haar op de finish! Maar het liep effe anders…. Bij de 8 km stond weer mijn familie, ze waren mee eerst luid toeterend en joelend met de auto voorbij gekomen. Op 10 km was een waterpost en so far so good. Daarna liep ik lekker door en door en door en door …..en ….???? Hè… ik ben aan het eind van de wereld beland. Een prachtig stuk, dat wel, genaamd de Westhoek, piepklein dorpje vlak aan het wad. De weg gaat over in een smalle schapendijk, links akkers en rechts schapen, zilte lucht en verder niks. Ik ken het hier wel, laat het bij gelegenheid wel eens aan iemand zien. Maar nu had ik hier dus niet moeten lopen, zo bleek bij de drankpost van de 15 km waar ik kwam toen ik al18 km gelopen had… Ik had een afslag te hebben gemist, een weggetje binnen door naar Sint Jacobiparochie… Nou is het zo dat wij in het (wilde) westen het iets anders gewend zijn. Linten, wegwijzende vrijwilligers, borden en pijlen. Hier gaat het anders, het staat gewoon op de weg gekrijt. En ik was precies daar waar ik er op had moeten letten, in een of andere gelukzalige roes of zoiets, een soort dutje terwijl je loopt. Nou ja, het was wel een heel mooi stukje om te lopen, vind ik achteraf. Maar toen ik er achter kwam dacht ik “shit daar gaat mijn slikwerker”.

Ik heb hem vervolgens toch nog netjes en zo snel mogelijk uitgelopen. Ik kwam in 1.40.14 over de finish, onder luid gejuich van mijn trouwe supporters natuurlijk! Die niet eens in de gaten hadden dat ik wel erg lang had gedaan over de tweede helft van de 10 EM…

kaart-frieslandNa afloop eten en douchen bij mijn zus in Sint Jacobiparochie en toen naar het sportterrein waar een jubileumfeest was in de feesttent. Syb van der Ploeg (zanger v. de Kast) trad op, hij is ook lid van SV Friesland. Het was erg leuk maar een beetje kaal, Syb zonder de band. Maar hij deed erg zijn best en de stemming zat er prima in.

Er werd meteen door bestuur en Syb aangekondigd dat deze unieke loop vaker moet plaatsvinden, in elk het volgende jubileumfeest over 5 jaar, maar misschien wel volgend jaar. Ik zal jullie op de hoogte houden, maar ik nodig jullie bij deze al vast uit om met mij mee te gaan naar dit unieke stukje Nederland waar je een keer geweest moet zijn! Ik houd jullie op de hoogte.

Groetjes Tineke

 

p.s. door het ietwat langere loopje, die ik toch aardig in de benen voel, heb ik besloten volgende week niet in Leiden te lopen, maar deze te verruilen voor de marathon van Leeuwarden (en dan de 21,1 km) op 6 juni a.s. Is er nog iemand die ik kan verleiden om ook te lopen in het mooie Friese land???

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>