aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

tinke-frielsand-2010

Op zondag 6 juni deed ik mee aan de halve marathon van Leeuwarden. Een kleine marathon, die voor de 4e keer plaatsvond in de stad waar ik al heel wat voetstappen had liggen, en waar ik er nog wel een aantal wilde zetten dus. Jan Willem besloot om met mij mee te fietsen, niet al te groot deelnemersveld (4000 op alle afstanden), lekker landelijk dus moest kunnen. Mijn nichtje Djoeke stelde haar appartement bij het start-finish gebied ter beschikking als uitvalsbasis/verzorgingsgebied, mijn broer Henk woont vlak bij het befaamde standbeeld van “ûs Mem” (voor wie het niet weet, dat is een Friesche Stamboek Koe) en die verwachte ik daar dan ook ter aanmoediging met zijn vriendin Bianca.

Mijn moeder zou broer Mijno “charteren”om haar naar een goede locatie te brengen, samen met Astrid en Yonne, en die arme schatjes die moesten dus gewoon ook weer mee… Dan moet er nog even bij verteld worden dat het ten eerste warm zou worden, zeg maar drukkend warm, en ten tweede, ik had voorafgaand aan deze 21 km twee feestjes in Friesland, aangezien mijn beide broers 1 dag (en twee jaar) schelen … Als dat maar goed zou gaan…. Hoe dan ook, om 10.00 uur reden Jan Willem en ik naar Leeuwarden, de fiets achterop. Het centrum van de stad was afgezet, maar we konden bij broerlief die wel in het centrum woont maar er net buiten viel, parkeren, handig toch! Het was toen nog 1 kilometer naar de start, en poeh, het was al goed warm! De hele marathon was al om 10.00 uur gestart (Dan weet je dat vast voor volgend jaar, Guus!

We hebben wel een logeerbedje voor je!) en de deelnemers van de 10 kwamen in 3 starts voorbij op basis van tijd (snel en minder snel) en business run. Het zag er allemaal heel relaxed uit. “Noflik” zou een Fries zeggen, dus bij deze. Nog even bij nicht Djoeke verpoosd en toen naar de start. Het fijne van zo’n niet al te drukke marathon is dat je nog 3 x naar een wc kan, zonder dat je in de rij moet. Dat is nog eens “noflik”! 11.35 mocht de halve eindelijk weg. Het was inmiddels goed benauwd, graadje of 24 en de zon deed nog steeds zijn best. De eerste kilometers waren pittig door de warmte en ik moest zoeken naar een goed tempo.

Al na een kilometer had ik een droge keel en hunkerde naar een waterpost. Leek me niet een heel goed teken…. Bij ûs Mem stond geen broer, en dat viel een beetje tegen. Hij bleek achteraf bij de start te hebben gestaan en elkaar gemist in de drukte. Een mooi stadspark gaf verkoeling en aah gelukkig,de eerste waterpost stond er al. Iedere 2,5 km was daar in voorzien, dus het was dik voor elkaar. Elke keer een paar slokjes en de rest van het water of desnoods nog een nieuwe beker of spons diende puur ter afkoeling. Jan willem pikte me ergens bij de 5 kilometer weer op en fietste vanaf dat moment steeds in mijn buurt, goed voor de aanmoediging en de coaching!

Bijzonder was het om om je heen mensen in het Fries te horen praten, of in het Leeuwarders, dat is nog een heel verschil. De sfeer was uitstekend, er was ontzettend veel publiek dat vol enthousiasme stond aan te moedigen. Het was een soort Elfstedentocht-op-de-fiets gevoel, al die mensen langs de kant met stoelen, vlaggen, toeters etc. Bovendien maakten alle WK versierselen het in de stadswijken erg feestelijk. Tussen 8 en 12 kilometer was de route nogal saai, langs een provinciale weg. Ik had er moeite mee om tempo te houden en zag het soms even niet meer zo zitten. De 10 km doorkomst bleek mee te vallen, 54.30. Maar daarna heb ik toch wel een dip gekregen, die ik vanaf ongeveer 15 km. weer heb ingelopen. Ik kon een steeds beter tempo lopen en dat volhouden tot aan de finish. Mijn moeder, broer en kids op 17 kilometer gaven me de spirit die ik nodig had . Men stond in de wijk Camminghaburen met keukentrappen en tuinslangen klaar om afkoeling te bieden, en ik maakte er gretig gebruik van. Het was alsof ik uit een zwembad kwam gelopen!

100 meter voor de finish stond Djoeke met bloemen, waarmee ik naar de finish ben gesneld. Toch nog 1.56.42, had ik niet gedacht. Al met al een hele leuke ervaring, en ik kan het je dan ook van harte aanbevelen om hier een keer mee te doen!

Mei Friese groetnis fan, Tineke

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>