aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

Zondag 11 november heeft Bert van Ginkel het ongelofelijke gepresteerd door de Moeder van alle Marathons uit te lopen: de 30ste klassieke marathon van Athene. Volgens de laatste berichten van onze running reporter ter plekke Marco den Engelsman waren de omstandigheden behoorlijk zwaar in het zonovergoten Athene. Maar Bert heeft zich er met passie en doorzettingsvermogen doorheen gesleept in een mooie tijd van 4 uur, 21 minuten en 39 seconden. De foto spreekt boekdelen, petje af voor deze Pheidippides in zwart/paarse kledij.

bertvg

 

Lees hier Bert z'n eigen verhaal...

Het was een zware dag, het begon al met om 5.00 aan het ontbijt in het hotel. Daarna met de 11.000 deelnemers per bus van Athene naar Marathon. Het eerste deel van de dag liep gesmeerd, dat kunnen die Grieken toch prima regelen. Later op de dag kwam het zware deel, maar dat kwam vooral door mezelf. Ik heb de marathon van Athene beleefd als een nieuwe slag bij marathon.

De vorige slag was in 490 voor Christus toen de Atheners als underdog (10.000 man) de Perzen met (zo wil de overlevering) een overmacht van 100.000 man in de pan werden gehakt. Naar aanleiding van deze wonderbaarlijke overwinning heeft Pheippidippes de afstand van marathon naar athene hollend afgelegd om het goede nieuws te brengen.Wij liepen in het plaatsje Marathon langs de grafheuvel waar de gevallen Griekse strijders van 2500 jaar geleden werden begraven.

Vandaag waren er ca. 11.000 mensen aan de start van de marathon. Velen van hen (net als ik) goed voorbereid. Ook wij wilden het goede nieuws graag persoonlijk naar Athene brengen. Maar tussen Marathon en Athene ligt een weg die vooral omhoog loopt, en dat heeft zo zijn bezwaren. Het zorgt sowieso voor een stevige aanslag op je conditie en uithoudingsvermogen. Om een lang verhaal kort te maken, ik heb na 21 km steeds meer last gekregen van spierpijn als gevolg van verzuring in mijn kuiten en de bovenbenen. Als je hartslag te hoog is ga je je spieren zo zwaar belasten dat ze min of meer 'opgeblazen' worden (melkzuur en zo).

Dat leverde een pijnlijke 2e helft op. Maar zoals gezegd uiteindelijk was het grotendeels mijn eigen schuld omdat ik te snel liep in het begin zodat je met een stijgend parcours al over je 'zuurstofgrens' heen gaat lopen. Mijn omslagpunt ligt in de buurt van de 160 hartslagen per minuut. In de 2e helft van de marathon ben ik daar bijna niet onder kunnnen blijven. Wandelen was geen optie. Dan maar gewoon uitlopen in een rustig drafje. Uiteindelijk stond er iets van 4 uur 21 op de klokken toen ik het prachtige marmeren stadion van Athene binnenkwam.

Onderweg werd ik door mijn meegereisde vrienden vurig aangemoedigd. Marco heeft tussen 25 en 34 km dapper meegelopen en mij moed in gesproken.Van hem kwamen de magische woorden "Bert je loopt prima, je gaat het halen hoor!". Als je op één moment in je leven waarde moet hechten aan de woorden van een vriend is dat wel tijdens een marathon. Dat deed ik dus en kreeg weer vertrouwen in mezelf. Ik ging er zo waar in geloven dat ik de finish kon halen.

Ik ben erg blij dat ik de marathon heb gedaan en uitgelopen. Het was mijn wens om hier nog een keer aan mee te doen. Wat mij betreft ben ik nu echt wel klaar met de marathons. O ja, de marathon heb ik opgedragen aan mijn grootvader van moeders kant: Albertus Lucht. Net als in de Griekse mythologie is rond zijn persoon ook sprake van een heldenstatus. Dan is het toch gepast om zijn naam aan deze prestatie te verbinden? Voor zover ik weet was hij geen groot sportman, maar hij zal vast mijn prestatie op waarde hebben kunnen schatten. Ik heb hem nooit zelf ontmoet, omdat hij 39 jaar eerder stierf dan ik geboren werd.

Bert van Ginkel

 

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>