aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

Ik was laatst op zoek naar een georganiseerde 30 km loop, liefst 3 weken voor de Marathon van Leiden waar ik me in een vlaag van verstandsverbijstering voor had aangemeld. Ik ontdekte dat de Leidse Road Runners er een in de aanbieding hadden, als onderdeel van hun eigen LRRC Trimloop-circuit, beter bekend staand als de Runnersworld Classic Runs. Ze blijken 5 van deze runs per jaar te organiseren met afstanden van 3, 6, 10, 16,1 en 21,1 km, waarvan er één, op 27 april, aangevuld zou worden met een 30 km loop ter voorbereiding op de Leiden Marathon.

Nou dat kwam perfect uit, ook Tineke de Groot zag het zitten dus wij op naar Leiden. Even doorgenomen hoe wij de eerste Koningsdag hadden beleefd, en de conclusie was dat het een lekker dagje was geweest. Aangekomen bij het clubhuis van LRRC was het nog redelijk rustig, maar nadat wij ons ter plaatse hadden ingeschreven, begon het gezellig druk te worden. Met zoveel afstanden was er voor elk wat wils!
Het bleek al snel dat het een heel erg goed georganiseerde, maar voor al ook gemoedelijke loop was. Met speaker, verzorgingsposten, start/finish boog en met zeer duidelijke wegbewijzering naast een groot blik vrijwilligers dat voor de gelegenheid was opengetrokken.

De start voor alle afstanden was om 10.30 u. en ik was heel benieuwd wat ik zou kunnen. Ik wilde graag rond mijn marathon-tempo lopen, maar ja wat was dat nou eigenlijk precies? Het was gewoon maar afwachten en vooral aanvoelen wat de benen, het lijf en het hoofd konden die dag! De route ging eerst via de Voorschoterweg richting het viaduct naar de Korte Vliet, waarna we over de brug richting 5 mei laan liepen met een rondje muziekbuurt, om vervolgens aan de andere kant van de Korte Vliet weer terug te lopen. Ik had toch iets te veel water ingenomen van te voren want mijn blaas ging een beetje protesteren. Dus even een bosje ingedoken voor een sanitaire stop, waarbij Tineke de Groot trouw de wacht hield. Na dit oponthoudje snel verder, en met zo'n 5.30 gemiddeld per kilometer waren wij vol goede moed. Het weer was heel rustig, weinig wind en de zon liet zich niet zien. Prima temperatuur, zo rond de 16 graden schat ik. We bleven lopen langs het water, met de Vliet rechts van ons, richting Lammenschans, alwaar we over de brug langs de andere kant van de Vliet kwamen te lopen, richting de Vlietlanden.

We konden ons tempo goed vlak houden en liepen tussen 5.20 en 5.30 per kilometer, helemaal volgens plan. De route voerde via de vlietlanden en de vogelplas waarna Tineke de Groot bij het 15 kilometer punt aangaf dat ze er een tandje af wilde doen, terwijl het voor mij op dat moment heel lekker ging. Dus zeiden we elkaar gedag en gingen, hoewel in dezelfde richting, toch ieder ons eigen weg. We liepen op dat moment in het gezelschap van twee heren, waar ik mee aan de praat was geraakt. De een bereidde zich voor op zijn tweede marathon en hij vertelde dat hij tijdens zijn eerste marathon 20 kilo zwaarder had gewogen dan nu, wat ik heel intrigerend vond! De ander bleek bijna 70 jaar oud te zijn en zich voor te bereiden op zijn 13e marathon. Geweldig en wat inspirerend. Leuk dat we alle drie de Leiden Marathon gingen lopen, maar niet verbazingwekkend omdat het zo mooi in de planning paste! We hielden elkaar met onze verhalen aardig bezig . Helemaal naar Leidschendam, waar we weer gebruik konden maken van prima verzorging, met water, thee, partjes sinaasappel en stukjes banaan, heerlijk.

Terug richting Vlietlanden, het was behoorlijk druk met tegenliggers in de vorm van fietsers en hardlopers zonder startnummer. We maakten op een gegeven moment een treintje waarbij we beurtelings voorop liepen, heerlijk. Alledrie waren we van plan om rond de 2.45 te finishen en daar had ik wel vertrouwen in. Het liep lekker zo langs de Vliet weer, ik liep nog soepel, moest lukken! De 21 km. Liepen we in 1.55, nog 9 te gaan! Ik heb eigenlijk nergens een inzinking gehad en heb op tijd mijn gelletjes ingenomen en ook dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod van de verzorgingsposten. We waren vlak voor de start door de speakeral gewaarschuwd: als je op de finish afloopt ben je er nog niet, dan moet je nog een rondje om het zwembad lopen van 3 kilometer! Dit had ik goed in mijn oren geknoopt en ook mijn gelegenheidsloopmaten wisten het.

Over de brug bij de Lammenschans, jammer maar helaas-langs de finish en vervolgens linksaf, om de waterzuivering en buitenzwembad heen gelopen. De laatste 3 waren pittig, ik kwam alleen te lopen, want mijn loopmaat-van-bijna-70 snelde er van door ! De andere loopmaat moest even passen en dus moest ik het van mijn eigen energierestanten hebben. Ik probeerde er aan te denken dat ik in een marathon na 30 km nog 12,2 kilometer door zou moeten rennen. Zou ik me zo goed kunnen blijven voelen? Het antwoord was ja, maar.... er was wel inmiddels een pijntje in mijn kuit en een trekkerig gevoel bij mijn knie. Tja die moeten het natuurlijk wel blijven doen in de laatste 12,2!

Maar voor nu was het goed genoeg, en met de finishboog in zicht wist ik nog vrij soepel een versnelling er uit te persen. In 2.43.20 kwam ik over de finish, opgevangen door een zeer bewonderenswaardige seniorloper-van-bijna-70, die bijna een minuut eerder binnen kwam! Daarna de andere loopmaat, hij had zich toch weer herpakt en finishte pal achter mij. Netjes en helemaal op eigen kracht kwam Tineke G. binnen in een tijd van 1.52.42, heel tevreden daarmee, na een kleine terugval had ze de draad weer goed op kunnen pakken. Alleen zij wist niet van het rondje om de zwembad, dus zij had - afgezien van de fysieke- ook nog even een mentale uitdaging te verwerken!

Bij terugkomst in de kantine van LRRC bleek ik met de loterij nog een leuk kado te hebben gewonnen (bladcadeau t.w.v. 15 euro!), aangeboden door de familie Hakker. Kijk, de investering begint zich terug te betalen . Met een keurige 30 km in de pocket en nog een fijne rest van de zondag in het verschiet, fietsen wij tevreden weer naar Wassenaar. Achteraf bleek ik 3e dame te zijn geworden maar dat leverde verder niks op Tineke G was 5e!

Ten slotte wil ik toch niet onvermeld laten dat deze loop een echte aanrader is. Kijk eens op www.lrrc.nl onder evenementen of Trimloop. Het is gemoedelijk en heel goed georganiseerd.

Groetjes van Tineke Haitsma

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>