aoadvies  bella  kluswijs  langstraat33

Na de dodenherdenking op 4 mei verzamelen we op de Berkheide, alwaar drie busjes voor ons klaarstaan met chauffeurs en route begeleiders. Ondanks de twee minuten stilte om 20:00 voelt het een beetje als een schoolreisje als we in de bus zitten met snoepzak op weg naar Wageningen. In Wageningen zullen we rond kwart voor één ’s nachts het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en in estafette dit vuur naar Wassenaar brengen.

triteam5mei

Het regent behoorlijk als we met meer dan 5000 lopers staan te wachten op onze fakkel. Uit het hele land zijn er lopers gekomen om het bevrijdingsvuur op te halen bij het beroemde Hotel de Wereld. De sfeer is goed en op grote schermen luisteren we naar de mooie muziek van het bevrijdingsconcert en zien we de eerste lopers vertrekken.

Voor Wassenaar neemt Pieter de fakkel en gezamenlijk, zo’n 20 lopers van Tri-Team en Run 4 Rio leggen we de eerste kilometers af. Wij haasten ons de bus in en Pieter loopt begeleid door de fietsers Henny de Kieviet en Els van Deursen verder. Op naar het volgende punt waar twee anderen het overnemen. Hoewel in het holst van nacht een vredige rust heerst op de Grebbenberg, Rhenen en Amerongen zijn wij in gezelschap van teams uit Den Haag, Pijnacker, Leiden, Voorschoten, Sassenheim en Oegstgeest.

Iets voor twee uur staan Willem en ik (Fleur) een warming–up te doen onder het afdak van een bushokje in Rhenen, het regent nog steeds dus het bushokje is een prima oplossing. Daar komen Leo en Tim hard aan lopen. Hun beurt zit er even op en wij rennen met hoge snelheid helling af richting Amerongen. Het regent, het is stil, een mooi oud kerkje geeft de tijd aan, heel bijzonder om zo door de nacht heen te lopen. Daar staan onze drie busjes, hè hè we zijn er, Tineke en Corinne nemen het van ons over. De bus is dampig, de sfeer nog steeds heel goed. Rond een uur of drie worden er gigantische stortbuien verwacht, moeten wij dan net lopen? We hebben mazzel maar Tim, Leo, Pieter en de fietsers Henny en Els krijgen op de Rijndijk een enorme plens water over zich heen. Gelukkig worden Henny en Els na ongeveer 4 uur fietsen in de regen afgelost, het wordt eindelijk droog en warm zelfs. Wij gaan lopen, een weggetje met aan weerszijde oude boerderijen uit 1898 met van die mooie knotwilgen ervoor, slootjes, weilanden, het wordt al lichter en in sommige boerderijen brandt het licht voor de nieuwe dag die komen gaat, 5 mei Bevrijdingsdag en even beeld ik me in hoe onze bevrijders hier ’s nachts hebben afgezien om ons te bevrijden … ineens vliegt er een uil over ons heen … wat een mooie ervaring. Lekker comfortabel in de bus dommel ik in slaap, de chauffeurs en de routebegeleiders blijven fit, petje af.

Iedere keer daarna lopen wordt steeds zwaarder, je wil slapen en dan moet je ineens hardlopen …. Gelukkig kunnen we ons verheugen op een ontbijt bij Manage de Santhorst in Voorschoten van Bagel Alley. Vanaf de bibliotheek in Voorschoten lopen we met z’n allen naar het Plein in Wassenaar. Het ontbijt was heerlijk en het zonnetje schijnt. Als we de tunnel uitkomen worden we verrast door fotograven en publiek. Op het Plein aangekomen is er zelfs een echte ontvangst. De burgemeester, veel oorlogsveteranen en belangstellenden. Een dame en heer die in de oorlog veel hebben betekend voor anderen en zelf veel hebben meegemaakt ontvangen onze fakkel waarmee het bevrijdingsvuur op het Plein wordt aangestoken. Het Wilhelmus klinkt en er is koffie en een petit fourtje voor iedereen.

Een heel bijzondere ervaring maar oh wat ben ik moe!

Fleur Sytsema

Lid worden

WZK Tri-Team is een Wassenaarse hardloopvereniging met een clubruimte in het zwembad Het Sterrenbad. Hardlopen kan op drie niveau's, van beginners tot gevorderden. Wij trainen onder begeleiding van gediplomeerde trainers wekelijks op de dinsdag- en donderdagavond van 19:00 uur tot circa 20:30 uur.

Lid worden kan via Inschrijven >>