Trail de Bruxelles; Trail de Veluwe

Door: Aniek Honsbeek

Ik zal maar niet beginnen over wat er de afgelopen tijd aan evenementen voor mij maar ook voor jullie allemaal afgelast zijn of worden. Ondanks dat toch maar weer ingeschreven voor een evenement de trail de Bruxelles 33km genieten in het bos rondom Brussel leek mij wel wat. Het toeval wilde dat vorig jaar rond dezelfde tijd ik met mijn vriend in Leuven was beland – via een surprise me tripje- en wij samen op zoek gingen naar een hardloopevenement in de buurt. Via internet vonden we twee evenementen; de trail de Bruxelles en de trage wegen Jogging in Bouterse. Omdat de na-inschrijving van de trail de Bruxelles nogal prijzig was hadden we al snel gekozen voor de trage wegen jogging in het pittoreske Bouterse. Deze was “maar” 21km, dus zo gezegd zo gedaan, en aldaar ontzettend genoten tijdens deze trail, waar ik uiteindelijk als 2de dame over de finish kwam. Hilarisch om ergens in een mini dorpje op het podium te staan tussen alle Belgen. 

Overigens leuk om te weten; trage wegen, zijn wegen waar je niet met de auto kan rijden, dus karresporen, en vaak kleine paadjes rondom de kerk.

Helaas ging deze trail dit jaar niet door dus alsnog gekozen voor de coronaproef trail in Brussel georganiseerd door sportevents. De afgelopen weken keihard getraind om weer wat kilometers in de benen te krijgen. En de snelheid wat op te bouwen door mijn mila 1 teamgenoten op de hielen te zitten.  Helaas gaat het met de coronamaatregelen niet goed en kleurt niet alleen in Zuid Holland maar ook België rood. Afreizen wordt ontraden en ook onze airbnb hostess krijgt twee dagen voor vertrek corona waardoor we écht niet kunnen afreizen. We cancelen onze airbnb en gaan als een malle op zoek naar een leuk huisje in het bos in Nederland. Zo komen we uit in de Veluwe ergens in Krachtighuizen, trail spullen mee en binnen anderhalf uur zit je in een prachtig gebied genaamd de Veluwe waar ik eigenlijk nooit kom. 

Na eerst een dagje lekker gewandeld te hebben, gewielrend te hebben was zondag de dag dat we 33 km zouden gaan trailen. Het weer was prima, iets bewolkt maar vooral best wel warm en gelukkig droog. In de ochtend tijdens het ontbijt een mooi parcours uitgezet in Garmin connect en deze op het horloge geladen trail kleding aan startnummer op en gaan. Vanuit het huisje zaten we snel in het bos, en navigeerde ons horloge ons het ene na het andere mooie (trail) paadje op. Het bos was prachtig met alle mooie paddenstoelen, zo veel rood met witte heb ik nog nooit gezien. Hier en daar pakte we ook wat hoogtemeters, heerlijk! We hebben alles gehad, bos, heide, mul zand, maar gelukkig veel bosgrond want dat rent toch wel het lekkerst. 

Bizar eigenlijk dat de Veluwe niet zo ver weg is en dat je uren door het bos kan wielrennen, rennen en wandelen. Echt een aanrader om gewoon eens te doen! Toevallig heb ik nu een leuke gpx 😉 Toch mooi dat je gewoon zelf een route kan uitzetten om te trailen en dat het dan ook nog eens 99% onverhard is, complimenten aan Garmin. Onderweg kijken mensen soms wat vreemd op naar ons startnummer, maar al snel begrepen mensen het en werden we flink aangemoedigd. De 33 km vlogen voorbij en voordat we het doorhadden waren we al weer bijna bij het huisje en dus bij de finish. Helaas geen medaille, geen podium, geen publiek, geen applaus. Maar wel een lekkere warme douche, openhaard aan, biertje en wat lekkers is ook gewoon fijn! Dus ondanks dat er veel afgelast wordt, maak je gewoon je eigen doelen en geniet van het mooie Nederland!