WZK Tri-Team overwint de Koning van Spanje.

Door: Els van Deursen

Niet in Spanje maar in de Limburgse heuvels zijn 5 en 6 mei de trailrunners van het WZK Tri-team actief geweest. De Koning van Spanje is een heuvel bij Gulpen waar tijdens de 80 jarige oorlog de Koning Spanje met zijn troepen gelegerd was. Afgelopen weekend werd deze heuvel van alle kanten bedwongen door een grote groep trailrunners voor de 2 daagse Koning van Spanje Trail.

Bij een trailrun gaat de route over onverhard terrein, kleine paadjes, door weilanden en soms zelfs door een beek en bij deze wedstrijd ook met veel hoogte verschil. Vooraf werd getraind in de duinen op krachten en techniek. De heuvels van Zuid Limburg zijn natuurlijk van een ander kaliber, een mooie uitdaging.

Zaterdag werd verzamelt onder aan de heuvel, een gezellige drukte, een relaxte sfeer. Geen gedrang bij de start, het gaat hier niet om scherpe tijden of een klassering, de beleving staat voorop en als je een stukje moet wandelen omdat het wel erg steil wordt is het niet erg.

Als eerste gaan zaterdag Teruska en Rob van start voor de 28,5 km. Zij leveren een heel mooie prestatie met 700 hoogtemeters! Even later starten Chantal, Els, Fleur, Henny, Tineke, Richard, Ronald en Willem voor de 16,2 km (350 Hm). De start van de route begint gelukkig redelijk vlak, zodat we nog even kunnen wennen aan het terrein en de warmte. Na 2 kilometer begint de eerst beklimming door een weiland en langs een bosrand. Het is een mooie route en het uitzicht is geweldig. Verder door het bos, langs boomgaarden en akkers, over singletrails, de hekjes bij de weilanden zorgen soms voor filevorming en tegelijkertijd een rustmoment. Over holle wegen afdalen naar het riviertje de Gulp, bij het afdalen is het goed opletten op stenen en geulen in denweg. De klimmen zijn pittig en soms gaat wandelen sneller dan hardlopen, het is best afzien maar ook genieten van de mooie route en de prestatie.

De laatste klim is nog even een kwestie van doorzetten onder aanmoediging van supports langs de weg en dan afdalen naar de finishboog. Het is met iedereen goed gegaan, we krijgen een mooie medaille en hoe kan het anders een stuk Limburgse vlaai. Ook de kinderen die mee zijn komen in actie bij de kilometer Kidsrun met ook een flinke klim.

Het zit er nog niet op, zondag gaan Chantal, Henny, Willem en Tineke nog een keer van start nu voor de trail van 11 km (300 Hm), ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Quirine, Mariëlle en Chris sluiten zich daar bij aan. Ook nu weer een pittig parcours met meteen de beklimming van de Koning van Spanje. Het is nog warmer dan zaterdag, wat wind maakt het toch goed te doen. Klimmen en dalen, door de hellingbossen omhoog naar het plateau, glooiend langs de bosrand en afdalen naar het Gulpdal. Mooie prestaties, enthousiaste lopers, vermoeide benen en veel gezelligheid. Er staan al weer nieuwe trailruns in de agenda’s!